Duroc de Kempen

(H)eerlijk varkensvlees

Uit de Kempen

Het
Duroc-ras

Wie een kijkje komt nemen op ons bedrijf zal merken dat de varkens hier en daar een roodbruin kleurtje in hun vacht hebben. En da’s niet toevallig. Bij Duroc de Kempen kruisen we sinds 2017 onze Noorse zeugen met mannelijke Duroc varkens. Zo kunnen we werken met zeugen die uitblinken in hun moederschapstalent en biggen die alles in huis hebben om uit te groeien tot gezonde Duroc-varkens met uitzonderlijk goede vleeskwaliteit. 

Het Duroc-varken staat immers niet alleen bekend om zijn roestbruine kleur, maar ook om het sappige en smaakvolle vlees. Het ras heeft een hoger intramusculair vetgehalte, wat zorgt voor fijn gemarmerd vlees met een volle smaak. 

Duroc varkens Spelen

De beste verzorging

Bij Duroc de Kempen hebben we elke stap van de verzorging van onze dieren zelf in handen. En dat zie je al bij het prille begin. Zo zorgen we ervoor dat biggen de overgang van drinken bij de zeug naar een eigen voederbakje heel vlot kunnen maken. En wist je dat onze dieren zonder problemen hun krulstaartje kunnen behouden? Daar zit hun aangename huisvesting voor iets tussen. Zo hebben onze vleesvarkens niet alleen een ruime stal waarin ze kunnen wroeten, maar we voorzien ook korven met stro waarmee ze zich amuseren.

Duroc-varken krulstaartje

Stress vermijden

Een leven met zo weinig mogelijk stress, dat zorgt niet alleen voor blije varkens maar ook voor een uitmuntende vleeskwaliteit. De adrenaline die dieren aanmaken wanneer ze onrustig zijn kan immers een negatieve invloed hebben op de smaak en malsheid van het vlees. Door het feit dat onze varkens hun hele leven op de boerderij doorbrengen hoeven ze niet getransporteerd te worden naar andere stallen. Zelfs wanneer de tijd is gekomen om naar het slachthuis te gaan, blijven we de vinger aan de poot houden en vervoeren we onze dieren zelf. Rustig en in een kleine groep.

Duurzaam boeren

Landbouwers zorgen niet alleen voor dieren en planten, maar ook voor hun omgeving. Bij Duroc de Kempen doen we graag alle drie tegelijk. Het brijvoer dat onze varkens eten is afkomstig van afvalstromen uit de voedingssector. Gestoomde aardappelschillen, nevenstromen van lokaal geproduceerde sojadrankjes, restproducten uit de verwerking van tarwe tot bloem en biobrandstoffen, … Aangevuld met de juiste vitaminen, mineralen en granen is het een feestmaal voor onze varkens. Zo werken we mee aan een circulaire economie met minder afval.
Maar ook de mest die onze dieren produceren heeft een belangrijke plaats in de kringloop. Het verrijkt de bodem en zorgt ervoor dat planten in een vruchtbare ondergrond kunnen groeien. De mest van ons bedrijf wordt rechtstreeks ingewerkt in de velden in de buurt of via een biologische zuiveringsinstallatie verwerkt tot een dunne en een dikke fractie die dan dienst doet als bodemverbeteraar.
En ook rond de boerderij doen we ons best om de biodiversiteit een boost te geven. Zo legden we zelfs een vlindertuin aan met heel wat bloemen en planten die insecten en vlinders aantrekken… Wie een bezoekje brengt aan de boerderij kan dus niet alleen varkens zien, maar ook een bonte mix aan fauna en flora.

Verkooppunten

We houden de keten graag zo kort mogelijk. Daarom werken we samen met heel wat lokale slagers die niet alleen gepassioneerd zijn door ons vlees, maar jou ook advies kunnen geven over het stukje Duroc de Kempen dat het best past op je bord. Ze kennen immers het verhaal achter ons kwaliteitsvlees, weten waar het vandaan komt en delen dat graag met hun klanten. We kunnen ons geen betere ambassadeurs wensen!

Ontdek jouw dichtstbijzijnde Duroc de Kempen slager hier!

      Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.